De unde începe totul

Începuturile sunt întotdeauna grele. Întrebări de tot felul îți trec prin cap și ai impresia că drumul pe care vrei să o apuci este atât de plin de incertitudini încât îți vine să te lași din start.

Sunt sigur că orice cititor al acestor rânduri a trăit senzațiile de mai sus. Tocmai de aceea, știind că nu sunt singular în această privință, îmi vine mai ușor să scriu rândurile care urmează.

Numele meu este Mihai Grigoraș și sunt medic chirurg Ortopedie-Traumatologie. Drumul parcurs de mine pentru a ajunge în acest punct a fost mai atipic și mai lung, dar toată această călătorie inițiatică m-a transformat în omul care încearcă să se prezinte acum. Și totuși cine sunt? Ei bine, sunt cineva foarte pasionat de ceea ce face, dar mai ales de latura științifică și predictibilă a chirurgiei. Atunci când vorbesc de știință, nu mă refer la aspectul teoretic, de laborator, ci mai mult de știință ca unealtă folosită pentru a oferi rezultate cat mai standard cu putință. De cate ori nu ați auzit, ca pacient, expresii precum ”materialul clientului” pentru a justifica un rezultat poate nu atât de satisfăcător? Nu vreau să creez așteptări false.

Da, un anumit grad de variabilitate individuală există și va exista, dar nu este poate atât de mare precum credem. Lucrurile, cel puțin pentru patologiile comune, se desfășoară după niște tipare care, odată înțelese, pot fi, în medie, influențate într-o direcție sau alta. Chestia asta cu un rezultat mediu, predictibil, nu a fost un lucru chiar pe placul chirurgilor.

În lumea ego-urilor gigant, toți sunt peste medie. Nu vreau sa sune acuzator – am spus toți și asta mă include și pe mine. Recunosc, a-ți ține egoul în frâu este o muncă constantă și foarte grea. Din păcate, medicina făcută doar pe har și pe ”mâini de aur” duce la situații în care un pacient primește mai multe opinii de diagnostic pe chestii simple sau, în cazul diagnosticelor comune, primește mai multe variante de tratament, de mult ori foarte diferite. Toată această variabilitate scade capacitatea decizională a pacientului și, de multe ori, încrederea în medici și sistem.

Acestea fiind spuse, putem înțelege nevoia de un anumit grad de predictibilitate într-un act medical, iar pentru egoul nostru de chirurgi lucrurile nu sunt chiar atât de negre.

Experiența din spitalele vestice mi-a arătat că fiecare soluție și standardizare naște alte probleme care vor avea nevoie de inteligență, har și ”mâini de aur” pentru a fi rezolvate. În fond, chirurgia ortopedică nu este singura meserie care se confruntă cu sisteme complexe. În aviație ne dorim ca, în medie să avem un zbor cât mai controlat si sa aterizăm în siguranță, iar atunci când ne alegem vinul favorit de pe raft, tot în medie, să aibă cam același gust pe care îl știm și iubim.

Ce îmi doresc de la acest site și de la acest blog?

În primul rând, este o metodă mai elegantă pentru voi de a mă cunoaște mai bine, a îmi descoperi munca și de a intra în contact cu mine.

În al doilea rând, prin articolele de pe blog îmi doresc să cresc încrederea în potențialul real a ceea ce poate și ce nu poate face Ortopedia modernă. Nu vreau să fac neaparat educație de bază ortopedică. Majoritatea celor care aveți răbdarea să citiți aceste rânduri aveți deja noțiuni elementare despre ce este o entorsă sau o artroză. În schimb, îmi propun ca prin cazuri mai aparte prezentate într-un mod simplu si accesibil sau, prin explicarea înțelegerii curente a posibilităților terapeutice, să creez așteptări realiste și să diminuez frica. Așa cum știm cu toții în momente de calm, frica este ucigașul rațiunii. Totodată, așa cum știm cu toții în momente de panică, frica deja ne-a ucis rațiunea. Indecizia sau inacțiunea duc la așteptări false și rezultate slabe, iar tot ce ne rămâne la final este să ne raționalizăm comportamentul pentru a putea fi împăcați și pentru a putea trăi cu consecințele. Frica poate fi controlată doar prin înțelegerea realistică a fenomenelor cu care ne confruntăm.

Obiectivul pare imposibil, nu? De aici și incertitudinea primelor rânduri. Totuși, mă simt dator să încerc. Așa că până la următorul articol, va trimit toate gândurile bune.